wtorek, 17 września 2013

Szpinak ze śmietaną

cena regularna: 2,99 zł.
W domu mamy kilka ulubionych dań. Jednym z nich jest szpinak z makaronem.
Hasło: zrobię szpinak, zawsze przyjmowane jest z pełnym entuzjazmem.
Z myślą o szpinaku, na czerwcówce w Ustroniu Górnym kupiliśmy 15 główek polskiego czosnku.
Zwykle kupujemy rozdrobiony szpinak Iglotexu. W torebce są bardzo wygodne do obróbki kulki. Są bardzo smaczne. Ostatnio kupiliśmy mrożone listki Hortexu. Też w kulkach i też fantastyczny.
Skoro testujemy produkty z Lidla, postanowiliśmy sprawdzić szpinak ze śmietaną, mrożonkę w kostce. Opakowanie 450 gramów trochę mnie przerażało, przywołując dawne wspomnienia sprasowanego półkilowego szpinaku, naznaczonego brakiem możliwości podzielenia na dwa obiady. Na szczęście u nas cały szpinak znika, najczęściej tego samego dnia, kiedy został przyrządzony. I to w całości.
Zabrałam się za otwieranie kartonowego opakowania. I niestety: szpinak sklejony z opakowaniem nie wygląda zachęcająco.
Nie otwiera się tego przyjemnie. Po trudach wydobywania mrożonki z opakowania, wrzuciłam kostkę szpinaku na patelkę i tam spoko, rozmrażał się równomiernie. Dodałam cebulę pokrojoną w paski, oczywiście sześć ząbków wyciśniętego czosnku, a na koniec pokrojony ser camembert. Do tego standardowa procedura: sól i pieprz.
Równocześnie ugotowałam wstążki makaronowe, też z Lidla. Pasują do tej potrawy idealnie.
Podałam na stół i zaczęliśmy jeść. Niby wszystko w porządku, niby smakuje jak zawsze ale jakoś mało nam było smaku szpinaku w szpinaku. Czy to śmietana rozmyła smak, czy też zbyt mocno rozmielony? Nie wiem ale czegoś w nim brakowało, albo czegoś było w nim za dużo.
Nie odradzam, ale ja wolę te które kupowaliśmy do tej pory.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam szpinak z Lidla,pyszny i niedrogi.

    OdpowiedzUsuń
  2. Do szpinaku trzeba dodać odrobinę gałki muszkatołowej świeżo utartej i będzie super a poza tym najpierw trzeba zeszklić cebulę i czosnek na oleju i odrobinie masła a potem dopiero dodać szpinak a nie na odwrót

    OdpowiedzUsuń